Powered By Blogger

Wednesday 24 December 2014

Ранни секти

Манихейство

Появява се в средата на 3 век.
Мании вероотстъпник се отрича от местната зороастрийска църква.
14 април 216 в Мадрина /днешен Ирак/, южен Вавилон баща Патек се присъединява към сектата на кръстителите.
Манихейството е смес от християнство, будизъм, зороастризъм и др. Последователите са наречени зиндики – отстъпници.
238 г. в гр. Ктизифон, Манихей започва своята проповед. Цар Шакир го покровителства първоначално, но той напуска Персия и пътува на различни места.
Бахам 2-ри прави диспут с Мании и главния зороастрииски жрец, на който диспут той е победен. Бахам 2-ри го призовава да се отрече от религията си или да умре и той избира да умре. Подложен е на 26 мъчения след което кожата му е одрана и натъпкана със слама. Последователите му хвърлени в тъмница.
Блажени Августин критикува манихейството просъществувало до 6 век и достигнало до Китай, запазва привърженици и при мюсюлмански владетели.
Книгите на Манихеите били унищожавани и от китайците, християните, мюсюлманите които считали манихейството за опасно учение, което се нагаждало към всички религии. Характерно за него е дуализма, суровия аскетизъм, Урмус и Ариман са божества на злото и доброто и техните еони. Ариман – богът на злото, Урмус – бога на светлината и добрите еони. Заключените в божествената светлина Адам и Ева били сътворени от благия Демиург синът божии – световната материя бил страдащата материя, а човекът бил смес между доброто и злото. Ева е създадена, за да раздроби природата на Адам. Чрез потомството на Адам светлината била раздробена. Не човек греши, а господстващото над него тяло, достатъчно е човек да се покае и така се освобождава от материята. Апостолите не възприели правилно учението на Христос. Идеята за прераждането също съществува в манихейството, а развитието на природата завършва с поглъщането на светлината от тъмнината. Ева била създадена от злото, а материала за създаване на земята бил от дявола. Вахма – светлина на мъдростта, която съществува във всяка тревичка.
Мании нарича себе си апостол на Иисус и един от последните пророци.
Божеството има пет нравствени атрибута, а земята на светлината също: въздух, вятър, светлина, вода и сгряващ огън. Потомците на Сид са под опеката на добрия Бог.
Идеята за въплъщението е свързана с това, че Иисус Христос въобще не е съществувал или неговото тяло е било просто ефирно. Душите с материален произход отиват в ада, а тези с духовен в рая.

Манихеите пеят особени химни с инструменти, за предпочитане лютня, а текстовете ги пише Манихей. Повечето книги са написани на сирийски език. „Сборник от знания“ е особено важен. Съществуват коптски преводи на неговите текстове.

No comments:

Post a Comment